دیزل ژنراتور ها یکی از مهم ترین و پر کاربرد ترین دستگاه ها در تأمین برق شناخته می شوند و در بسیاری از صنایع شاهد استفاده از آن ها هستیم. این دستگاه از قطعات مختلف و متعددی تشکیل شده است که یکی از مهم ترین آن ها دینام است. یکی از عوامل کلیدی در نحوه عملکرد دستگاه های دیزل ژنراتور سیم کشی دینام آن ها است. اگر سیم کشی دینام به صورت صحیح و اصولی انجام نشود، در عملکرد کل دستگاه اختلال ایجاد شده و دیزل ژنراتور راندمان کاری مناسبی نخواهد داشت.
اهمیت سیم کشی صحیح در دینام دیزل ژنراتور
برای انتقال توان الکتریکی و کنترل ولتاژ و جریان در دیزل ژنراتور ها، توجه به سیم کشی صحیح دینام ها اهمیت بسیار بالایی دارد. در واقع سیم کشی اصولی یک دیزل ژنراتور، از وقوع مشکلات مختلف همچون نوسانات ولتاژ، حرارت بیش از حد و خرابی دائمی دستگاه جلوگیری می کند.
از طرف دیگر بروز هر گونه مشکل در سیم کشی این دستگاه ها می تواند ایمنی محیط و کارکنان را به خطر اندازد و حوادث ناگواری همچون آتشسوزی و برقگرفتگی را به دنبال داشته باشد. به طور کلی می توان گفت برای جلوگیری از بروز اختلال در عملکرد دیزل ژنراتور، خرابی دستگاه های متصل به آن و حفظ ایمنی محیط و کارکنان، آگاهی از استاندارد های سیمکشی و استفاده از تجهیزات با کیفیت ضروری است.
نحوه سیم کشی دینام دیزل ژنراتور
سیم کشی دینام دیزل ژنراتور بسیار مهم بوده و بایستی با دقت و حساسیت کافی انجام شود تا هیچ گونه مشکل و خطایی در این فرایند رخ ندهد. به طور کلی سیم کشی دینام دیزل ژنراتور در چندین مرحله مشخص انجام می گیرد. در ابتدا و قبل از انجام هر اقدامی لازم است تا نوع و ضخامت سیم های مورد نظر برای این کار تعیین شده و سیم های مد نظر تهیه شوند. به طور کلی سیم کشی دینام به دو مرحله سیم کشی داخلی و سیم کشی خارجی طبقهبندی می شود.
سیم کشی داخلی دینام
در سیم کشی داخلی، سیم کشی مربوط به قطعات داخلی دینام به خصوص استاتور و روتور از طریق سیم های مخصوص که اندازه و ضخامت معینی دارند، انجام می شوند. مهم ترین نکته در این مرحله آن است که سیم های داخلی باید به گونه ای نصب شوند که از نظر الکتریکی و مکانیکی بهینه باشند. همچنین برای پیشگیری از بروز خطرات ناشی از تماس های نا خواسته حتماً بایستی عایق بندی سیم ها و اتصالات انجام شود.
سیم کشی خارجی دینام
سیم کشی خارجی به اتصالات خروجی دینام به بار و سیستم های کنترل مربوط می شود. برای انجام این کار بایستی دقت کافی را به خرج داده و حتماً سیم کشی را با در نظر گرفتن بارهای مختلف انجام دهید. همچنین توصیه می شود تا برای جلوگیری از نوسانات ولتاژ و آسیب به دستگاه ها و تجهیزات الکتریکی متصل به دیزل ژنراتور، از کلید های ایمنی و فیوز ها استفاده شود.
توجه داشته باشید که سیم کشی دینام حتماً باید توسط یک فرد متخصص و با دانش در این زمینه انجام گیرد. از این رو اگر سر رشته ای دستگاه دیزل ژنراتور و نحوه سیم کشی آن را ندارید، از انجام این کار به صورت خود سر اجتناب کرده و حتماً برای سیم کشی دینام و بررسی اتصالات آن از یک فرد با دانش و متخصص در این زمینه کمک بگیرید.
تجهیزات و ابزار های مورد نیاز برای سیمکشی دینام دیزل ژنراتور
همان طور که توضیح دادیم، انجام سیم کشی اصولی دینام دیزل ژنراتور در چند مرحله انجام می گیرد. هر کدام از این مراحل به ابزار و تجهیزات خاصی نیاز داشته و برای آن که سیم کشی به صورت اصولی و صحیح پیش برود، حتماً لازم است تا تمام این ابزار و تجهیزات در دسترس باشد. مهم ترین و کاربردی ترین ابزار برای سیم کشی دینام دیزل ژنراتور عبات اند از:
سیم های الکتریکی
سیم های الکتریکی که برای این کار تهیه می کنید بایستی از کیفیت ساخت بالایی برخوردار باشند. همچنین تحمل بار و دما یکی از مهم ترین قابلیت هایی است که سیم های دینام باید از آن برخوردار باشند. در صورتی که سیم های بی کیفیت را برای سیم کشی دینام تهیه کنید، بی شک مشکلات مختلف برای دستگاه دیزل ژنراتور شما رخ خواهد داد.
ابزار برش و اتصالات
در هنگام سیم کشی دینام دیزل ژنراتور بایستی ابزار های برش و اتصال مناسب را در دسترس داشته باشید. این ابزار شامل مواردی همچون قیچی، انبردست و… بوده و با هدف برش و ایجاد اتصال بین سیم های مختلف به کار برده می شود.
عایق کننده ها
عایق کننده ها برای ایجاد ایمنی و جلوگیری از تماس های ناخواسته در سیم کشی ها مورد استفاده قرار می گیرند. استفاده از عایق کننده ها در سیم کشی دینان دیزل ژنراتور ضروری است.
جعبه های اتصالات
جعبه اتصالات یکی از ابزار های مهم و کاربردی در سیم کشی دینام است که با هدف سازماندهی اتصالات و حفاظت از آن ها مورد استفاده قرار می گیرد.
ولتمتر و آمپر متر
برای اندازهگیری و بررسی ولتاژ و جریان در مراحل مختلف سیم کشی دینام دیزل ژنراتور، بهتر است از ولت متر و آمپر متر استفاده کرد.
مراحل سیم کشی دینام دیزل ژنراتور
مراحل سیمکشی دینام دیزل ژنراتور به شرح زیر است:
- بررسی مستندات فنی
قبل از شروع سیم کشی نقشه مدار و مستندات فنی آن بایستی به دقت مورد بررسی قرار بگیرند.
- انتخاب سیم مناسب
با توجه به مستندات فنی و ظرفیت دینام، سیم های مناسب تهیه شوند.
- سیم کشی
در این مرحله به ترتیب سیم کشی داخلی و خارجی انجام شده و سیم ها عایق بندی می شوند.
- تست سیستم
بعد از اتمام سیم کشی بایستی از عملکرد صحیح آن اطمینان حاصل کرد.
نوع سیم ها و مواد مناسب برای سیمکشی
یکی از مهم ترین مراحل در سیم کشی دینام دیزل ژنراتور مربوط به انتخاب نوع سیم ها است. جنس سیم و کیفیت ساخت آن به طور مستقیم بر روی عملکرد سیم کشی تاثیر می گذارد. از این رو توصیه می کنیم حتماً در هنگام انتخاب و خرید سیم های مناسب برای سیم کشی دینام، دقت و توجه کافی را به خرج دهید.
در اکثر مواقع برای سیم کشی دینام دیزل ژنراتور سیم های مسی با عایق PVC یا XLPE به کار برده می شوند. این سیم ها توانایی بالایی در مقاومت در برابر دما و رطوبت بالا را داشته و در انواع شرایط محیطی سخت بدون هیچ گونه آسیبی کار می کنند. توجه داشته باشید که انتخاب سیم با ضخامت مناسب باعث کاهش افت ولتاژ و افزایش کارایی دینام می شود.
سخن پایانی
سیم کشی صحیح و اصولی دینام دیزل ژنراتور نقش بسیار مهم و موثری در نحوه عملکرد این دستگاه ها دارد. به همین دلیل نیز برای این کار بایستی از سیم هایی با ضخامت و جنس مناسب استفاده کرد. همچنین سیم کشی دینام دیزل ژنراتور بایستی توسط یک فرد ماهر و با تجربه انجام گیرد تا از وقوع هر گونه اشتباه در روند سیم کشی پیشگیری گردد. شما می توانید انواع دیزل ژنراتور ها و تجهیزات جانبی آن مانند دینام، سیم های با کیفیت و… را از طریق مجموعه راد دیزل با بهترین کیفیت و مناسب ترین قیمت تهیه کنید.