دیزل ژنراتور گازوئیلی
دیزل ژنراتور گازوئیلی دستگاهی است که به منظور تولید برق مورد استفاده قرار میگیرد. اجزای اصلی دیزل ژنراتور شامل موتور دیزل و آلترناتور یا ژنراتور است که از طریق گازوئیل جریان الکتریسیته را تولید میکنند. امروزه از دستگاه دیزل ژنراتور در اغلب صنایع کشور استفاده میشود و درصورت نبود یا کمبود این دستگاه بسیاری از صنایع با مشکل روبرو خواهند شد. لازم به ذکر است که کارایی اصلی دیزل ژنراتور در صنعت برق است و افرادی که در این حوزه فعالیت میکنند، با این دستگاه آشنایی کافی نیز دارند. دیزل ژنراتور به روشهای مختلفی برق تولید میکند که یکی از روش های رایج تولید برق توسط این دستگاه از طریق سوخت دیزل انجام میگیرد. دیزل ژنراتورها در ابعاد مختلف تولید و عرضه میشوند که ابعاد آنها توسط توان ظاهری نیز تعیین میشود. هرچه توان ظاهری یا آمپر دیزل ژنراتورها بالاتر باشد، میزان برق مصرفی بیشتری تولید میکنند.
عناوینی که در ادامه مطلب به آنها خواهیم پرداخت، به شرح زیر است:
– نحوه تولید برق توسط دستگاه دیزل ژنراتور
– دستگاه دیزل ژنراتور چه کاربردی دارد؟
– اجزای کلی دستگاه دیزل ژنراتور
نحوه تولید برق توسط دستگاه دیزل ژنراتور گازوئیلی

دیزل ژنراتورها انواع گوناگونی دارند و به همین جهت تولید برق توسط این دستگاهها به روشهای مختلفی انجام میشود.
موتور دیزل با یک جرقه کوچک و فشرده سازی هوای درون سیلندر شروع به حرکت میکند. حرکت موتور دیزل وابسته به سوخت دیزل یا گازوئیل است و بدون گازوئیل عملا موتور حرکت نمیکند. آلترناتور در دیزل ژنراتور وظیفه دیگری را انجام میدهد و بیشترین نقش را در تولید جریان برق ایفا میکند. درون دستگاه دیزل ژنراتور گازوئیلی تعداد زیادی سیم پیچ وجود دارد که از چرخش این سیم پیچها در ابتدا جریان مغناطیسی بوجود آمده و سپس تبدیل به جریان الکتریسیته یا برق میشوند. در دستگاه دیزل ژنراتور، آلترناتور انرژی مکانیکی را به الکتریکی تبدیل میکند و به صورت غیر مستقیم موجب تولید جریان برق میشود. به بیان سادهتر حرکت چرخشی توسط موتور دیزل انجام میشود و ژنراتور حرکت چرخشی یا همان انرژی مکانیکی را به برق نیز تبدیل میکند.
موتور دیزل گازوئیل یا سوخت دیزل را به انرژی مکانیکی تبدیل میکند و از این طریق انرژی لازم برای بخش ژنراتور نیز تامین میشود. سپس ژنراتور انرژی مکانیکی را به انرژی الکتریسیته تبدیل کرده و از طریق سیم پیچهای دستگاه، جریان برق به محیط انتقال پیدا میکند. به طور خلاصه تولید جریان برق طی احتراق گازوئیل و با تبدیل جریان مکانیکی به جریان الکتریسیته صورت میگیرد.

موتور دیزل تامینکننده انرژی مکانیکی ژنراتور است و درصورت احتراق داخلی شروع به حرکت میکند.
دیزل ژنراتور گازوئیلی چه کاربردی دارد؟
دیزل ژنراتور در صنایع مختلف کشور از جمله صنعت برق کارایی بسیار فراوانی دارد و تا حد زیادی تولید برق در کشورمان توسط این دستگاهها انجام میگیرد. اغلب افراد دستگاه دیزل ژنراتور را با نام برق اضطراری میشناسند و یکی از کاربرد های اصلی این دستگاه در مواقعی است که برق شهری با مشکل و کمبود مواجه میشود. نحوه کار بسیاری از صنایع به گونهای است که دائما با جریان برق سر و کار دارند و درصورت قطعی برق با مشکلات فراوانی مواجه میشوند. دیزل ژنراتور گازوئیلی در مواقع اضطراری به صورت خودکار برق تولید میکند و به همین جهت برای ثبات جریان برق در اغلب صنایع مورد استفاده قرار میگیرد. برخی مناطق در کشورمان از وجود جریان اصلی برق بی بهره هستند و تولید برق در این مناطق توسط دستگاههای دیزل ژنراتور انجام میشود. صنایع مهندسی و عمرانی، صنایع کشتیرانی، صنایع نفت و گاز، استخراج معادن و … از جمله مواردی است که دستگاه دیزل ژنراتور کاربرد فراوانی دارند.
به طور کلی کارایی اصلی دستگاه دیزل ژنراتور در مکانهایی است که به شکل مستقیم به سیستم برق رسانی متصل نیستند و منبع تغذیه برق درصورت قطع جریان الکتریسیته به شمار میروند. از دیگر کاربرد دیزل ژنراتور میتوان به مواردی مانند تامین برق اضافی شبکههای برق رسانی و انتقال برق به این شبکهها نیز اشاره کرد. نیروی حرکتی اغلب وسایل نقلیه بزرگ مانند کشتی و قطار از طریق دیزل ژنراتور گازوئیلی تامین میشود و فقط به منظور تامین برق اماکن کارایی ندارد.

دیزل ژنراتور مستقیما به شبکه برق متصل نیست و این دستگاه تولید جریان الکتریسیته را بصورت مستقل انجام میدهد.
اجزا

دو قسمت اصلی دستگاه دیزل ژنراتور شامل موتور دیزل و دینام است که نقش مهمی را در تولید برق برعهده دارند.
به طور کلی اجزای دیزل ژنراتور شامل موارد زیر است:
* موتور دیزل:
نقش اصلی را در تبدیل سوخت دیزل به انرژی مکانیکی برعهده دارد
* ژنراتور یا آلترناتور:
تبدیل انرژی مکانیکی به انرژی الکتریسیته یا همان تولید برق
* فیلتر هوا:
فشرده سازی هوای درون سیلندر و پاکسازی هوای درون آلترناتور
* فیلتر سوخت و روغن:
پاکسازی روغن و سوخت موتور دیزل
* رگولاتور ولتاژ:
تنظیم ولتاژ و کنترل نوسانات برق
* سیستمهای خنککننده:
باتوجه به حرکت مداوم موتور دیزل ژنراتور گازوئیلی و تبدیل سوخت به انرژی مکانیکی، سیستم های خنککننده از داغ شدن دستگاه جلوگیری میکنند و انرژی گرمایی ژنراتور را به محیط بیرون انتقال میدهند.
* سیستم سوخت رسانی:
این سیستم در دستگاه دیزل ژنراتور از بخشهایی شامل:
سیستم هشدار، صافی، لولههای تهویه برای مخزن سوخت، لولههای تزریقکننده سوخت و … تشکیل شده است. به طور کلی سیستم سوخت رسانی دستگاه دیزل ژنراتور از چندین مخزن سوخت با ابعاد مختلف تشکیل شده است که به شکل مستقیم به ژنراتور متصل میشود. درواقع مخزنها، سوخت فسیلی یا گازوئیل را مستقیما به بخش ژنراتور انتقال میدهند و بخش ژنراتور به همراه موتور دیزل جریان برق را تولید میکنند. لولههای مخزن سوخت وظیفه تصفیه هوا هنگام تزریق سوخت به دستگاه و لولههای تزریقکننده سوخت هم کار انتقال گازوئیل به درون دیزل ژنراتور گازوئیلی را برعهده دارند.
به طور کلی نحوه کارکرد موتور دیزلی با موتورهای بنزینی متفاوت است و هرکدام کارایی مخصوص به خود را دارند. میزان مصرف سوخت موتور دستگاه دیزل ژنراتور در مقایسه با دستگاههای دیگر بسیار کمتر است و به همین جهت آلودگی کمتری نیز ایجاد میکنند. همچنین استفاده از دیزل ژنراتور گازوئیلی برای مصرفکنندگان به لحاظ اقتصادی مقرون به صرفهتر است و خریداران این دستگاهها را با شرایط مناسب میتوانند تهیه کنند. از دیگر مزایا دستگاههای دیزل ژنراتور میتوان به مقاومت بالای آنها اشاره کرد. همچنین دیزل ژنراتور بسیار بادوام است و مصرف کنندگان میتوانند چندین سال از این دستگاهها استفاده لازم را ببرند.
محصولات مرتبط :
- ژنراتور گازسوز 2250 کاوا کاترپیلار
- ژنراتور گازسوز 1750 کاوا کاترپیلار
- ژنراتور گازسوز 800 کاوا کاترپیلار
خدمات مرتبط :
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.