تعویض روغن یکی از مهمترین کارهایی است که باید برای نگهداری بهتر از دیزل ژنراتور انجام دهید. روغن موتور از ایجاد اصطکاک بین قطعات دستگاه جلوگیری کرده و با جذب گردوغبار و آلودگیها کارایی دستگاه را افزایش میدهد. بهترین زمان برای تعویض روغن دیزل ژنراتور به ساعت کارکرد و شرایط محیطی بستگی دارد. با تعویض روغن به موقع و منظم میتوان کارایی دستگاه را افزایش داده و از ایجاد خرابیها و هزینههای بیشتر برای تعمیر جلوگیری کرد. نشانههای نیاز به تعویض روغن، مراحل تعویض و نکات ایمنی مربوطه در ادامه مطلب بررسی شده است.
اهمیت تعویض روغن در دیزل ژنراتور
تعویض به موقع میتوان عملکرد بهینه دستگاه را حفظ کرده و طول عمر قطعات داخلی را افزایش داد. تعدادی از مواردی که اهمیت تعویض روغن دیزل ژنراتور را گوشزد میکنند به شرح زیر است:
- حفظ عملکرد بهینه: روغن داخل مخزن به مرور زمان آلوده شده و ویژگی های مفید خود مانند خاصیت ضدزنگ و… را از دست میدهد. با تعویض به موقع آن میتوان طول عمر دستگاه را افزایش داد.
- حفاظت از قطعات داخلی: روغن از قطعات داخلی دستگاه محافظت کرده و از ایجاد اصطکاک بین آنها جلوگیری میکند. به مرور زمان و طی استفاده مکرر از دستگاه این روغن کثیف شده و ذرات آلوده و معلق را جذب خود میکند. اگر روغن را به موقع تعویض نکنید ممکن است این مواد آلوده در عملکرد موتور اختلال ایجاد کرده و باعث افت کارکردش شوند.
- کاهش هزینهها و زمان تعمیرات: میتوانید احتمال خرابی و مشکلات فنی دستگاه را به صورت قابلتوجهی کاهش دهید. بدین ترتیب در هزینههای تعمیر نیز صرفهجویی میشود.
- حفظ کیفیت سوخت: روغن آلودهای که مدت زیادی است عوض نشده کیفیت سوخت را کاهش میدهد. با تعویض به موقع روغن موتور میتوانید کارایی ژنراتور را افزایش دهید.
تاثیر کیفیت روغن بر عملکرد ژنراتور
دیزل ژنراتور به تبدیل انرژی شیمیایی به الکتریکی میپردازد و با انتخاب روغن با کیفیت برای آن میتوان روان شدن چرخدندهها کمک کرد. کیفیت بالای روغن تاثیر زیادی روی عملکرد دستگاه داشته و باعث روان شدن سوپاپهای موتور و جلوگیری از استهلاک آنها میشود. میتوان گفت قطعات دستگاههایی که برای آنها از روغن مرغوب استفاده میشود، دیرتر خراب شده و طول عمرشان افزایش مییابد.
روغنهای باکیفیت ضدزنگ بوده و از خوردگی قطعات هم جلوگیری میکنند. از دیگر ویژگیهای استفاده از روغن باکیفیت میتوان به خاصیت پاککنندگی اشاره کرد که از رسوب ذرات و آلودگیها روی قطعات جلوگیری میکنند. بدین ترتیب دستگاه تمیز مانده و عملکردش بهبود مییابد. البته باید به زمان تعویض روغن دیزل ژنراتور هم توجه کرده و به موقع آن را عوض کرد.
عواقب عدم تعویض به موقع روغن
عدم تعویض به موقع روغن به دستگاه آسیبهای جدی وارد کرده و عملکرد آن را مختل میکند. اگر روغن را به موقع تعویض نکنید، اصطکاک بین قطعات افزایش یافته و قطعات هنگام برخوردبه یکدیگر ساییده میشوند.
یکی از وظایف روغن موتور، خنک کردن سیستم است. پس از دیگر عواقب میتوان به افزایش دمای انجین اشاره کرد. علاوه براین رسوب ناخالصیها و ذرات آلوده روی انجین هم طول عمر دستگاه را کاهش میدهد.
زمان مناسب برای تعویض روغن دیزل ژنراتور بر اساس ساعت کارکرد
برای تعیین زمان تعویض روغن دیزل ژنراتور باید عوامل مختلفی مانند نوع روغن و کارکرد را در نظر بگیرید. همچنین ممکن است دستورالعملهای هر تولیدکننده برای تعویض روغن دیزل ژنراتور متفاوت باشد. با این حال در حالت کلی باید کارکرد دستگاه را هر ۶۰۰ ساعت، ۲۴۰۰ ساعت، ۳۰۰ ساعت، ۱۲۰۰ ساعت، ۲۰۰۰ ساعت و ۵۰۰۰ ساعت بررسی کرد. در جدول زیر چگونگی بررسی به صورت کامل آورده شده است:
هر 600 ساعت | هر 2400 | 300 ساعت | 2000 ساعت |
بررسی دریچههای اینترکولر و رادیاتور | بازدید توربوشارژر | تنظیم و بازدید به موقع تسمه پروانه و دینام | تمیز کاری رادیاتور خنک کننده هوا در صورتی که در مناطق بیابانی و دارای گرد و غبار محیطی زیاد قرار دارد هر 1000 ساعت یکبار. |
بررسی مایع خنککننده رادیاتور | بررسی سوختپاشها (انژکتورها) برای موتورهای 420-720 | تمیز کردن مخزن سوخت | تعویض محلول آب و ضد یخ دیزل ژنراتور(اگر سیستم خنک کننده دارای فیلتر است هر ۱۰۰۰ ساعت عوض شود.) |
عوض کردن فیلتر | دیدن کلی موتور و تجهیزات جانبی | تمیز کردن پرههای رادیاتور و اینتر کولر در صورت خاک گرفتگی | |
بررسی فیلترهای آبوهوا به دلیل احتمال نشتی | استفاده از محلول آب بدون املاح و ۵۰ درصد ضد یخ مرغوب |
زمان مناسب برای تعویض روغن دیزل ژنراتور بر اساس شرایط محیطی
شرایط محیطی نیز روی زمان تعویض روغن تاثیر دارد. به عنوان مثال اگر دستگاه در محیط پر گردوغبار قرار دارد، به احتمال زیاد روغن آلودگی بیشتری در مدت زمان کوتاهی جذب میکند. به همین دلیل لازم است روغن موتور چنین دستگاههایی را زودبهزود تعویض کرد.
نشانه های نیاز به تعویض روغن دیزل ژنراتور
برای اطلاع از زمان تعویض روغن دیزل ژنراتور لازم است ابتدا نشانههای فرارسیدن زمان مناسب را بشناسید. با اطلاع از نشانههایی که خبر از نیاز به تعویض روغن میدهند، میتوانید قبل از اینکه دیزل ژنراتور دچار مشکل شود، آن را تعویض کنید. تعدادی از این علائم عبارتنداز:
- تغییر رنگ و بو
- افت عملکرد دستگاه
تغییر رنگ و بو
یکی از مواردی که با بررسی آن متوجه تعویض روغن دیزل ژنراتور خواهید شد، رنگ و بوی روغن است. هرچه رنگ روغن شفافتر باشد نشان از کیفیت بالا و عدم نیاز به تعویض دارد. اگر رنگ روغن تیره بوده و یا دارای ذرات معلق و آلودگی باشد باید آن را تعویض کنید. پس یکی از راههای ساده و کاربردی برای تخمین زمان مناسب تعویض روغن بررسی رنگ و بوی آن است.
افت کارکرد دستگاه
با بررسی عملکرد دستگاه هم میتوانید زمان تعویض روغن دیزل ژنراتور را تشخیص دهید. با تعویض به موقع روغن موتور میتوانید از افت کارکرد دستگاه و بروز مشکلات و در نتیجه هزینههای بیشتر جلوگیری کنید.
در چنین شرایطی افت کارکرد دستگاه به دلیل ایجاد اصطکاک اتفاق میافتد. همچنین روغن ظرفیت ترمزها و سیستمهای هیدرولیک را هم حفظ میکند. درصورت عدم تعویض به موقع حرکت این قطعات هم با مشکل مواجه میشود.
مراحل تعویض روغن دیزل ژنراتور
برای تعویض اصولی روغن دیزل ژنراتور باید مراحلی را به ترتیب طی کنید. اولین مرحله مربوط به خاموش کردن ژنراتور و آماده کردن محیط برای تعویض است. سپس باید روغن قدیمی را تخلیه کرده و آن را با روغن جدید جایگزین کنید. پس از آن بهتر است یکبار دیگر سطح روغن جدید و عملکرد دستگاه را برای اطمینان بیشتر چک کنید.
آماده سازی تجهیزات و محیط کار
برای تعویض روغن دیزل ژنراتور لازم است ابتدا آن را خاموش کرده و از قطع جریان برق سیستم اطمینان حاصل کنید. این مرحله به افزایش ایمنی کمک میکند. سپس باید لوازم لازم برای تعویض روغن موتور را حاضر کنید. این لوازم عبارتنداز:
- دستکشها
- پارچههای پاک
- روغن جدید
- فیلتر روغن جدید
تخلیه روغن قدیمی
مرحله بعدی جایگزینی فیلتر روغن است. در این مرحله فیلتر روغن قدیمی را باید به درستی خارج کنید. از باقی نماندن پارچه در محل نصب فیلتر جدید اطمینان حاصل کرده و سپس در صورت نیاز درب فیلتر را باز و بسته کنید. لازم به ذکر است که خالص کردن سیستم قبل از تعویض روغن ضروری است. در این مرحله روغن قدیمی از مخزن دور ریخته میشود.
افزودن روغن جدید و بررسی نهایی
حال نوبت به ریختن روغن جدید به مخزن میرسد. بهتر است روغن دیزل را به آرامی و با وقفه بریزید تا هواهای موجود در سیستم هم فرصت خروج داشته باشند. برای تعیین میزان روغن موردنیاز میتوانید روی مخزن علامت بزنید.
پس از ریختن روغن جدید باید چک کنید که روغن در محدوده مورد نیاز باشد. سپس باید با راهاندازی ژنراتور کارایی آن را بررسی کنید. در این مرحله باید از عدم وجود اختلال در سیستم روغنرسانی اطمینان حاصل کنید.
نکات ایمنی هنگام تعویض روغن دیزل ژنراتور
هنگام تعویض روغن دیزل ژنراتور بهتر است با نکات ایمنی آن هم آشنا شوید. تعدادی از اساسیترین نکاتی که باید هنگام تعویض روغن به آنها توجه کنید به شرح زیر است:
- بررسی فیلترها: هنگام تعویض روغن باید فیلتر روغن را هم عوض کرده و از نصب صحیح آن اطمینان حاصل کنید.
- مناسبترین زمان برای تعویض روغن دیزل ژنراتور که در مواقع ضروری استفاده میشوند، هر 20 ماه یکبار است.
- هنگام تعویض روغن باید دستورالعمل شرکت سازنده دیزل ژنراتور را مطالعه کرده و از روغن مناسب استفاده کنید.
- نباید موتور را بدون فیلتر هوا روشن کنید. اگر دستگاه در محیط پرگردوخاک قرار دارد باید زود به زود به تعویض روغن بپردازید.
جمع بندی
تشخیص زمان مناسب برای تعویض روغن دیزل ژنراتور و تعویض اصولی آن میتواند عملکرد دستگاه و طول عمر قطعات آن را افزایش دهد. روغن موتور به جلوگیری از ایجاد اصطکاک، خنکسازی و پاکسازی موتور میپردازد. تغییر در رنگ و بوی روغن و افت کارکرد دستگاه نشانه نیاز به تعویض روغن هستند. برای تعویض این روغن لازم است ابتدا لوازم مورد نیاز مانند روغن جدید را آماده کرده و پس از تخلیه روغن قدیم، روغن جدید را داخل مخزن بریزید. علاوه بر تعویض به موقع روغن، باید ژنراتور هم از کیفیت بالایی برخوردار باشد. برای تهیه بادوامترین ژنراتورها میتوانید به مجموعه معتبر راد دیزل مراجعه کنید.
سوالات متداول درباره تعویض روغن دیزل ژنراتور
- مراحل تعویض روغن دیزل ژنراتور چیست؟
مراحل تعویض روغن دیزل ژنراتور شامل آمادهسازی تجهیزات و محیط کار، تخلیه روغن قدیمی، افزودن روغن جدید و بررسی نهایی میشوند.
- چرا تعویض منظم روغن بر طول عمر دیزل ژنراتور تاثیر دارد؟
کمک به حرکت روان قطعات مختلف در کنار یکدیگر از وظایف روغن موتور است که با تعویض به موقع آن میتوان از ایجاد ساییش و اصطکاک جلوگیری کرده و طول عمر دستگاه را افزایش داد. همچنین روغن به جذب آلودگیها و حفظ ظرفیت ترمزها و سیستمهای هیدرولیک کمک میکند.