موتورهای برق
افرادی که در صنایع مهندسی خصوصا صنعت برق فعالیت دارند، تا حدودی با موتورهای برق یا مولد الکتریکی یا موتور ژنراتور و کارایی آن آشنا هستند. اما سایر افراد ممکن است در این زمینه اطلاعات کافی نداشته باشند. به همین جهت در این بخش قصد داریم به معرفی بیشتر مولد الکتریکی بپردازیم. مولد الکتریکی یا موتور ژنراتور دستگاهی است که برای تبدیل انرژی مکانیکی گازوئیل یا بنزین به انرژی الکتریسیته مورد استفاده قرار میگیرد. درواقع کارایی اصلی موتور ژنراتور در تولید جریان برق است و انرژی لازم برای تولید جریان برق از سوخت بنزین یا گازوئیل تامین میشود. امروزه از دستگاه موتور ژنراتور در اغلب صنایع کشور استفاده میشود و درصورت نبود یا کمبود این دستگاه بسیاری از فعالیتهای صنعتی با مشکل روبرو خواهند شد. مولد الکتریکی یا موتور ژنراتور به روشهای مختلفی برق تولید میکند که یکی از روش های رایج تولید برق توسط این دستگاه از طریق سوخت موتور انجام میگیرد. موتور ژنراتور در ابعاد مختلف تولید و عرضه میشود که ابعاد آن توسط توان ظاهری نیز تعیین میشود. هرچه توان ظاهری یا آمپر این دستگاه بالاتر باشد، میزان برق مصرفی بیشتری نیز تولید میکنند.
تفاوت موتور های برق گازسوز و بنزینی

موتور بنزینی و گازسوز به لحاظ عملکرد و کارایی تفاوتهای زیادی باهم دارند.
موتور برق برحسب عملکرد و کارایی به چند دسته تقسیم میشود که از جمله شناخته شدهترین انواع موتور ژنراتور میتوان به موتور ژنراتور گازسوز و موتور ژنراتور بنزینی اشاره کرد. در مناطقی که میزان گاز مصرفی به اندازه کافی وجود ندارد، موتور ژنراتور بنزینی کارایی فراوانی دارد و سوخت این مناطق به راحتی تامین میشود. سوخت مصرفی این دستگاه از بنزین است و از استفاده از آن در مقایسه با نوع گازسوز پرخطر است. پر خطر بودن موتور ژنراتور بنزینی به این دلیل است که گازهایی نظیر دی اکسید کربن و اکسید کربن را تولید میکنند و باید در فضاهای باز مورد استفاده قرار گیرند. این دستگاه به دلیل نوع سوخت بنزین پرمصرف است و طول عمر نسبتا کوتاهی دارد. استفاده از موتور ژنراتور گازسوز خطر کمتری دارد و در صنایع مختلف بیشتر مورد استفاده قرار میگیرد. نوع سوخت مصرفی این دستگاه گازوئیل است و به همین جهت آلودگی کمتری ایجاد میکند. طول عمر نوع گازسوز بسیار بالا است و برای مصرف کنندگان کارایی چندین ساله دارد. همچنین موتور ژنراتور گازسوز در مقایسه با نوع بنزینی هزینه کمتری نیز دارد. موتور ژنراتور بنزینی و گازسوز به لحاظ نوع مصرف سوخت و کارایی تفاوت گستردهای باهم دارند و انتخاب هرکدام از آنها شرایط خاص خود را دارد.
معرفی موتورهای برقی هندلی، استارتی و اتوماتیک

موتور ژنراتور هندلی آنچنان در صنایع کشورمان کارایی ندارد اما درعوض نوع استارتی و اتوماتیک در صنعت برق پرکاربرد هستند.
موتورهای برق برحسب سیستم خاموش و روشن شدن به سه دسته هندلی، استارتی و اتوماتیک تقسیم میشوند. سیستم روشن و خاموش در نوع هندلی کمی پیچیده است و جهت روشن شدن نیاز به هندل زدن و دور گرفتن موتور است. در موتور ژنراتور استارتی، خاموش و روشن شدن تنها با دکمه استارت انجام میشود و نیازی به هندل زدن نیست. در موتور ژنراتور اتوماتیک، خاموش و روشن شدن به صورت کاملا اتوماتیک و خودکار انجام میشود و نیاز به هیچگونه حرکات اضافی نیست. زمانی که برق یک منطقهای خاموش میشود، برق موتور اتوماتیک به صورت خودکار روشن میشود. و بالعکس زمانی که جریان برق منطقه برمیگردد، برق این دستگاه به شکل اتوماتیک خاموش میشود. به طور کلی دستگاههای موتور ژنراتور به عنوان برق اضطراری شهری کاربرد دارند که اتصال جریان برق در مواقع ضروری به صورت دستی و اتوماتیک صورت میگیرد. برقراری جریان برق به شکل دستی توسط اپراتور انجام میشود و در مقایسه با نوع اتوماتیک کمی زمانبر و پیچیده است. اما اتصال جریان برق به روش اتوماتیک توسط حسگرهای مخصوصی صورت میگیرد و این حسگرها دستور استارت موتور برق را صادر و در نهایت موتور برق به صورت اتوماتیک روشن میشود.
موتور برق از چه اجزایی تشکیل شده است؟

موتور بدنه جزء اصلی دستگاه محسوب میشود و در تولید جریان برق نقش اساسی را ایفا میکند.
از بخشهای اصلی موتورهای برق میتوان به مواردی مانند سیستم سوخت، موتور، آلترناتور یا ژنراتور، پنل برق و روغن میتوان اشاره کرد. به طور کلی نحوه کار تمام اجزای دستگاه موتور ژنراتور به یکدیگر وابسته است و درصورت اختلال در یکی از بخشها به نوعی کل سیستم با مشکل مواجه خواهد شد. سیستم سوخت رسانی این دستگاه از چندین مخزن سوخت با ابعاد مختلف تشکیل شده است که به شکل مستقیم به ژنراتور متصل میشود. درواقع مخزنها، سوخت بنزین یا گازوئیل را مستقیما به بخش ژنراتور انتقال میدهند و بخش ژنراتور به همراه موتور جریان برق را تولید میکنند. بخش روغن هم از ساییدگی بخشهای مختلف دستگاه جلوگیری میکند. کارایی پنل برق در حفظات از موتور و ژنراتور دستگاه در هنگام انتقال برق به شبکههای برق رسانی است. البته پنل برق همیشه از موتور و ژنراتور محافظت میکند و ایمنی آنها تنها به زمان انتقال برق ختم نمیشود. اجزای دیگر دستگاه شامل کلید استارت، ولت متر، اتصال زمین، کلید محافظ، محل اتصال و قطع گاز، شیلنگ، فیلتر هوا و … است.
نکات مهم استفاده از موتور برق

استفاده نادرست میتواند خسارتهای سنگینی به دستگاه وارد کند.
استفاده از موتور میتواند با سر و صدای زیادی همراه باشد که برای رفع این مشکل موتور دستگاه باید هرچند وقت یکبار تعویض شود. کارکردن دستگاه موتور ژنراتور پیچیدگیهای خاص خود را دارد و اگر با نحوه کار این دستگاه آشنا نیستید، بهتر است ابتدا آموزشهای لازم را در این زمینه ببینید. استفاده بیش از حد از دستگاه موجب داغ شدن موتور شده و درصورت خرابی موتور امکان تولید برق وجود ندارد. به همین جهت درصورت نیاز و به اندازه از دستگاه موتور ژنراتور استفاده کنید. در هنگام خرید موتور ژنراتور حتما میزان توان و ولتاژ دستگاه را مدنظر قرار دهید. زیرا دستگاه با توان بالا میزان برق بیشتری را تولید میکند. دستگاه های موتور ژنراتور را مطابق با نیاز و کارایی خود انتخاب کرده و حتما قبل از خرید این محصولات از کیفیت و عملکرد آنها استعلام بگیرید. میزان مصرفی سوخت دستگاه از دیگر نکاتی است که در زمان خرید باید به آن توجه کنید. به موارد ایمنی موتورهای برق توجه ویژهای داشته باشید، زیرا عدم توجه و غفلت در این زمینه میتواند خسارتهای جبران ناپذیری برای شما به همراه داشته باشد.
محصولات مرتبط :
مقالات مرتبط :
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.