سوپاپ موتور ژنراتور
وظیفه سوپاپ خارج کردن دود و بازکردن مجرای سیلندر است که هوا بهراحتی درون موتور انتقال پیدا کند. سوپاپها در موتور از جمله قطعاتی هستند که اگر نباشند موتور روشن نمیشود. سوپاپ با توجه به قدرت و توان موتور کار میکند؛ بنابراین انواع مختلفی از آنها وجود دارد. در ادامه قصد داریم شما را با این تجهیزات مدرن آشنا کنیم.
وظیفه سوپاپ موتور ژنراتور
موتورهایدیزل دارای یک موتور اصلی هستند که وظیفهشان تولید برق است؛ این موتورها تعدادی سوپاپ هوا و دود دارند که روی سرسیلندر نصب میشود. سوپاپ موتور بهصورت کلی وظیفه انتقال و جابجایی هوا، سوخت و دود را دارد.
این سوپاپها باز و بسته شدن راه سیلندر، ورود هوا به محفظه احتراق و خروج دود از دریچههای سرسیلندر را کنترل میکند. اگر سوپاپ موتور ژنراتور وجود نداشته باشد یا دارای خرابی و فرسودگی باشد باعث خفه شدن موتور میشود. بههمین سبب وجود این قطعات در موتور ژنراتور بسیار مهم تلقی میشود. در ادامه با نحوه عملکرد این قطعه آشنا خواهیم شد.
عملکرد سوپاپها در موتور
احتراق درون سیلندرها از جمله اتفاقاتی است که ممکن است در موتور بیفتد و باید از آن جلوگیری کرد. برای این کار، سیلندرها نیازمند یک فضای غیرقابل نفوذ هستند که سوپاپ موتور ژنراتور با زمان بندی مناسب و کنترل حرکت و باز و بسته کردن دریچهها این کار را انجام میدهند.
سوپاپ یک قطعه فلزی است و شکلی قارچی مانند دارد که مقاومت بسیار زیادی در برابر حرارت و فرسایش دارد. بخش قارچی آن روی سیلندر قرار گرفته و به وسیله انگشتی بالا و پایین میشود و موجب کنترل محفظه سیالات میشود. همچنین بخش کفی در محفظه احتراق قرار میگیرد و تمام فشار و حرارت را متحمل میشود؛ بنابراین سوپاپ موتور باید مقاومت لازم در برابر حرارت و ضربات را داشته باشد و بهراحتی دچار ساییدگی نشود.
سوپاپ دود در شرایط سختی قرار دارد و باید بهطور منظم تعمیر شود. به همین دلیل گاهی یک قفس جدا برای این سوپاپ در نظر گرفته میشود که هنگام تعویض آن نیاز به خارج کردن سرسیلندر نباشد. اما برای سوپاپ هوا این محدودیت وجود ندارد.
انواع سوپاپ موتور را بشناسید
بصورت کلی دو نوع سوپاپ موتور وجود دارد که یکی سوپاپ هواست که وظیفه ورود هوا را برعهده دارد. دیگری سوپاپ دود است که برای خروج دود تعبیه شده و دارای حرارت و دمای بیشتری است. باز و بسته شدن سوپاپها در اصل با حرکت پیستون هماهنگ است و زمانبندی آن به عهده قطعهای به نام میل بادامک است که هماهنگ با پیستون کار میکند. جنس سوپاپ موتور ژنراتور به دلیل اینکه همیشه در معرض دمای بالا قرار دارند و ممکن است بهمرور زمان دچار پوسیدگی، فرسودگی و شکستگی شود از آلیاژ قوی فولاد است.
روی ساقه سوپاپ دو فنر وجود دارد که به وسیله یک نگهدارنده به انتهای سوپاپ وصل شده است. نقش فنر سوپاپ این است که از هرگونه نشتی در زمان تراکم جلوگیری کند. یکی از نکات مهم اندازه سطح باز شدن سوپاپ ها است. باید سطح باز شدن سوپاپ موتور به اندازهای باشد که دود حاصل از احتراق بهراحتی خارج شود. یک طراحی متقارن و متناسب میتواند باعث بهبود استحکام سرسیلندر شود.
معمولا خرابی سوپاپها در موتور به چند دلیل اتفاق میفتد که یکی از رایجترین آنها زنگزدگی و فرسودگی در اثر فشار و حرارت زیاد است. همچنین به دلیل تنظیم نبودن فشار و هوا، استفاده نکردن از روغن موتور مناسب یا دیر تعویض کردن آن و عواملی مانند پاره شدن تسمه تایم میتواند باعث خرابی شود که این خرابی با صدای خشکی و کاهش کیفیت موتور همراه است.
در نهایت سوپاپهای موتور از جمله قطعات اصلی و حیاتی در موتور است که عدم وجود آن در موتور موجب میشود موتور توانایی روشن شدن نداشته باشد.
زمان بندی و اجزای سوپاپ
سوپاپ که شامل یک صفحه فلزی و یک میله متصل بوده دارای بخش های متفاوتی است؛ از جمله سرسوپاپ، خار نگهدارنده، ساق سوپاپ، مخروطی، نشیمنگاه و وجه.
زمان بندی سوپاپها بسیار مهم است و باید در زمان مناسب هوا را وارد سیلند کنند و پس از آن در زمان احتراق و تراکم کاملا بسته بمانند. بالا و پایین رفتن سوپاپ موتور با بالا و پایین رفتن پیستونها هماهنگ است؛ بنابراین میل بادامک و میل لنگ در ارتباط ثابت با پیستون این کار را انجام میدهند.
به صورت کلی سیستم خودروها بر همین اساس است و نسبتا نیز مطلوب میباشد؛ اما امروزه با پیشرفت صنعت موتورسازی به محدود بودن این سیستم پی بردهاند؛ به عنوان مثال در دور موتور بالا در سینلدر وقتی پیستون به پایینترین نقطه کورس خود میرسد، سوپاپ هوا بسته میشود. در نتیجه پیش از وارد شدن میزان مناسبی از سوخت و هوا به درون محفظه احتراق، سوپاپ موتور ژنراتور بسته میشود. بنابراین سیستم هوشمندتر سوپاپ های مدرن میتواند بدون توجه به پیستون مقدار زمان بیشتری باز بماند.
محصولات مرتبط :
مقالات مرتبط :
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.