مشخصات فنی دیزل ژنراتور
مقدمه
یکی از نکاتی که در هنگام خرید هر وسیله یا دستگاهی باید به آن توجه کنیم، مشخصات فنی آن دستگاه است. دیزل ژنراتورها، که نوعی از ژنراتورهای برق میباشند، کاربردهای بسیار زیادی داشته و از محبوبترین ژنراتورها هستند. اما در هنگام خرید آنها باید به نکاتی توجه کرده و با توجه به کاربرد مورد نظرتان اقدام به خرید کنید. مشخصات فنی دیزل ژنراتور از اهمیت بسیار بالایی در هنگام خرید و استفاده برخوردار بوده و باید با تمامی بخشهای آن آشنا باشید. لذا در ادامه مطلب با ما همراه باشید تا به بررسی کلی مشخصات فنی دیزل ژنراتورها بپردازیم.
با دیزل ژنراتورها آشنا شوید
به طور کلی ژنراتورها دستگاههایی هستند که با سوزاندن سوخت، انرژی مکانیکی حاصل را به انرژی الکتریکی تبدیل میکنند. ژنراتورهای دیزلی در واقع ترکیبی از ژنراتور و موتور دیزلی هستند که دارای یکسری اجزای دیگری نیز میباشند. همچنین آنها قادرند تا برق مورد نیاز مکانهای مختلفی، از منازل گرفته تا کارخانهها و ادارههای بزرگ را، تامین کنند. به طور کلی مشخصات فنی آنها دارای پنج بخش کلی میباشد:
1-مشخصات موتور دیزل
2-مشخصات دینام
3-کنترل پنل
4-مشخصات کانوپی( گیرنده صدا)
5-برند و کشور سازنده ژنراتور و قطعات آن
مشخصات موتور دیزل ژنراتور
از جمله مهمترین بخشها در مشخصات فنی دیزل ژنراتور ، مشخصات موتور آن است. این مشخصات خود شامل بخشهای متعددی میشوند که عبارتند از سیستم خنک کننده موتور، نگهداری سطح آب، رادیاتور، خروجی، ماکزیموم خروجی، سرعت، پروانه مکانیکی، تعداد سیلندرها، چرخدنده، ظرفیت بار اضافی، استنشاق موتور، استانداردهای لازم موتور شامل ISO8528-2 و ISO 3048، صدا خفه کن، سیستم شروعکننده، سیستم سوخت، فیلتر هوا، سیستم روغنکاری، اتصال منعطف و وسایل محافظ موتور. در بخش نگهداری سطح آب، سیستم خنکسازی آب موتور، باید در مخزن تعبیه شده باشد، تا نیازی به چک کردن مکرر سطح آب نباشد. در این صورت تنها هر 250 ساعت یکبار نیاز است تا سطح آب بررسی شود. کیفیت موتور باید از سطح بالایی برخوردار باشد، تا تمام آب مخزن را مصرف کند و از نشتی آن جلوگیری شود. همچنین سیستم آب رسانی باید دارای موانعی برای جلوگیری از نشتی آب نیز باشد.
رادیاتور نیز باید دارای فن قدرتمندی بوده و ضدخوردگی باشد. توان اولیه موتور باید قادر به تولید نیروی خروجی مناسبی باشد، که کمتر از نیروی لازم دینام، در مکانی با ارتفاع 2200 متر بالاتر از سطح دریا و دمای محیطی 30 درجه سانتیگراد نباشد. حداکثر توان اولیه موتور یا همان ماکزیموم خروجی نیز، نباید بیشتر از توان مورد نیاز دینام در ارتفاع سطح دریا و دمای محیطی 45 درجه سانتیگراد باشد. همچنین سرعت چرخش پروانه مکانیکی باید تحت شرایط ثابت و هر میزان باری، بین N و 1.04 N باشد که N همان سرعت معمول در زمان اختلاف بار ناگهانی میباشد. در بخش بار اضافی از مشخصات فنی دیزل ژنراتور ، موتور باید قادر به تامین 10 درصد بار اضافی در یک ساعت، از هر 12 ساعت کار مداوم، باشد.
سیستم شروعکننده نیز شامل سه بخش سوئیچ برقی الکترومغناطیسی، موتور شروعکننده و باتری میباشد. باید اطلاعاتی در رابطه با پمپ تزریق سوخت و مصرف سوخت، در راهنمای ژنراتور درج شده باشد. یک سیستم روغنکاری پرفشار، شامل خنککننده روغن، باید جایگذاری شده باشد. به علاوه یک اتصال منعطف باید بین موتور و دینام قرار بگیرد تا جلوی انتقال ضربه بارها را بگیرد. موتور باید دارای وسایل محافظی باشد که در صورت بروز هر گونه مشکل، هشدار داده و اقدامات مورد نیاز را انجام دهند.
مشخصات دینم ژنراتور
از دیگر مشخصات فنی دیزل ژنراتور ، دینام است که به طور کلی باید دارای سه فاز، چهار سیم، فرکانس 50 هرتز و لگینگ 0.8 PF باشد. دینام باید دارای محافظ صفحه بوده و ضد نفوذ مایعات، خود تنظیمگر، بدون برس، از نوع قطب برجسته و مستقیما متصل به موتور باشد. نرخگذاری دینام باید نسبت به خروجی موتور در ارتفاع سطح دریا تعیین شود. طراحی ساختار آن باید از فولاد جوشداده باشد. سطح ایزولهسازی آن باید H باشد. و تنها باید دارای یک یاتاقان باشد. در میدان محرک بهتر است آهنربای دائم بکار رفته باشد. اگر دینام ولتاژ سریعی را بعد از یک مدار کوتاه و یا پس از مدت طولانی بدون فعالیت بودن، تولید میکند، میتواند خود محرک نیز باشد. محرک اصلی باید در مقابل موج ولتاژ محافظت شده باشد. از دیگر بخشهای مشخصات دینام میتوان به تنظیم خودکار ولتاژ، شکل موج، مدارهای کوتاه و بار اضافه و فریم اشاره کرد.
کنترل پنل ژنراتور
کنترل پنل از بخشهای ظاهری مشخصات فنی دیزل ژنراتور میباشد. کنترل پنل باید بر روی ژنراتور نصب شده باشد و به صورت خودکار با روشن شدن ژنراتور، اطلاعات لازم را نمایش دهد. کنترل پنل باید قادر به نظارت، مدیریت تمام بخشها و پارامترها و واکنش دادن به هر موقعیت غیرطبیعی باشد. کنترل پنل باید دارای بخشهای گزینش حالتهای عملیاتی، لوازم دیجیتال ، هشدارها ، چراغها و محافظها باشد.
مشخصات کانوپی و ضد صدا
محفظه صدا باید امکان دسترسی آسان به موتور، دینام و درپوش پرکننده رادیاتور را بدهد. باتری شروعکننده در مجموعه کانوپی ضدصدا، باید در یک اتاقک عایق بندی شده با جریان هوای پرفشار قرار داشته باشد. محفظه صدا باید ضد آب و شرایط مختلف آب و هوایی باشد. صدای تولید شده توسط کانوپی باید کمتر از 75 db باشد. همچنین بیش از دو درب باید بر روی آن قرار داشته باشد. کانوپی باید همچنین در مقابل رطوبت نیز مقاوم باشد. به علاوه طراحی ساختاری آن باید برای انتقال آسان مناسب باشد.
برند و کشور سازنده
آخرین مورد از مشخصات فنی دیزل ژنراتور که از اهمیت بالایی نیز برخوردار است، برند و کشور سازنده ژنراتور دیزلی و قطعات آن میباشد. لازم به ذکر است که برند و کشور سازنده در کیفیت ژنراتورها و همچنین قیمت آنها تاثیر بسزایی دارند. از معتبرترین برندهای سازنده دیزل ژنراتور میتوان به کاترپیلار، ولوو، کامینز و پرکینز اشاره کرد. کشورهای انگلستان و آلمان از پرچمداران این حوزه میباشند. البته قابل توجه است که قیمت ژنراتورهای دیزلی آنها نیز بالا میباشد، در حالی که ژنراتورهای چینی معمولا ارزان ترین قیمت را دارند.
محصولات مرتبط :
مقالات مرتبط :
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.